Wisselstress

Het weekend staat weer voor de deur, voor veel kinderen van gescheiden ouders betekent dat dat zij vanavond weer in een ander bed slapen dan afgelopen nacht. Kinderen kunnen last hebben van wisselstress. Hoe kan je je kind helpen om zich zo snel mogelijk weer thuis te voelen?

Wees beschikbaar voor je kind, maar temper je verwachtingen. Geef het kind de ruimte om zich even terug te trekken, ofwel fysiek op zijn of haar eigen kamer, ofwel door hun telefoon of de tv een tijdje te dulden. De telefoon is hun lijn naar hun vrienden, een constante in een verder roerige wereld. Dus probeer je daar niet te snel aan te ergeren… “ik heb je al een week niet gezien en nu zit je maar op je telefoon te kijken” (herkenbaar?).

Een beetje bijpraten gaat vaak makkelijker tijdens een bezigheid. Tijdens een potje kaarten of samen een taart bakken kan je terloops een hoop bespreken. Je hebt vast al wel eens gezien hoe Abel dat doet: https://www.youtube.com/watch?v=9vX7Y1TRwl4

Ook kan een flinke knuffel, een stoeipartij of een lekker fysiek spel de spanning breken. Een tafeltennistafel, een dartbord en eigenlijk alles waar een bal bij komt kijken werkt super.

En heeft een kind écht last van heimwee of wisselstress, probeer dan samen met het kind en je ex te zoeken naar oplossingen. Helpt het om het huisdier mee te nemen, of een knuffel? Helpt het om een lichtje aan te laten? Of misschien kan je samen met je ex een ritueel bedenken dat in beide huizen werkt. Bijvoorbeeld voorlezen uit hetzelfde boek.

Wat je natuurlijk niet moet doen, is bij de voordeur ruziemaken met je ex… maar dat is zo'n open deur.

Deze gastblog is geschreven door Elske Damen  www.nieuwestap.nl